GREVENIOTISA
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Γρεβενών κ.Γιώργου Δασταμάνη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

«Φτάνει με τα Γρεβενά. Ας σταματήσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους. Ας αναλάβουν πλέον όλοι από τη θέση που έχουν τις ευθύνες τους. Δεν πρόκειται να ανεχτώ τίποτα από εδώ και πέρα. Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω».

Αυτό υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020 με αφορμή πληροφορίες που κάνουν λόγο για άφιξη ενός νέου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία των Ορεινών Γρεβενών.

Ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι «παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στο Δήμο Γρεβενών δεν πρόκειται να έρθουν κι’ άλλοι πρόσφυγες καθώς το αρμόδιο Υπουργείο είχε αναγνωρίσει το γεγονός ότι η περιοχή μας σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, τελικά μαθαίνουμε έκπληκτοι από τον τύπο αλλά και από ανεπίσημες πηγές ότι αναμένονται κι’ άλλοι μετανάστες» και με τον Δήμαρχο Γρεβενών να δηλώνει ότι από το μεσημέρι μέχρι και τη στιγμή της συνέντευξης τύπου, στάθηκε αδύνατο να έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη των αρμόδιων υπουργείων παρά τις επανειλημμένες του προσπάθειες για επικοινωνία.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών ανέφερε ότι εδώ και δυο χρόνια φιλοξενούνται στον Ορεινό Όγκο πάνω από 1200 άτομα κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία και με τους γειτονικούς δήμους, θέτοντας το ερώτημα «που είναι η περιφερειακή συνείδηση» και συνεχίζοντας ότι «αυτή δεν πρέπει να μείνει στα λόγια».

O κ.Δασταμάνης χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, καλώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να τηρήσει τις εξαγγελίες του για το πλαφόν του 1% και ζητώντας να γίνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.

«Μονό στα Γρεβενά ξέρει ο Υπουργός να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες; Δεν υπάρχουν όμοροι δήμοι;»

«Κατανοούμε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό πρόβλημα αλλά πρέπει όλοι να το επωμιστούμε και όχι μονό τα Γρεβενά. Το φορτίο που σηκώνουμε είναι πλέον δυσβάστακτο και ο Δήμος δεν αντέχει άλλο. Δεν θα ανεχτούμε αυτή την μεγάλη αδικία. Σηκώσαμε το βάρος δυο χρόνια τώρα. Φτάνει.»

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, μέσα στο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει χωριό που δεν θα φιλοξενεί πρόσφυγες. Ο τόπος βουλιάζει και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα.» 

Σε ένα άλλο σημείο ο κ.Δασταμανης αποκάλυψε πληροφορίες που θέλουν να ετοιμάζονται να ανοίξουν πολλά ανενεργά ξενοδοχεία στα Ορεινά Γρεβενά τα οποία όπως είπε ήταν κλειστά για χρόνια, και κάλεσε παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν και να ελέγξουν κατά πόσο υπάρχουν νόμιμες άδειες για αυτά τα καταλύματα. Μάλιστα σε μια αποστροφή του ο Γιώργος Δασταμάνης ανέφερε ότι στις προτεινόμενες δομές προβλέπεται να κοιμούνται πρόσφυγες ακόμη και σε υπόγεια. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Γρεβενών προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα ενημερώνοντας ότι η εισήγηση του θα είναι να μην έρθει κανένας νέος πρόσφυγας στα Γρεβενά «εάν δεν αναλάβουν» όπως επανέλαβε «όλοι τις ευθύνες τους και δεν υπάρξει μια δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος από την Πολιτεία».

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

Related posts

Δρομολόγια Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στα Γρεβενά

user2

Α. Πάτσης: Η Κυβέρνηση έχει απίστευτα αντανακλαστικά και έχει κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς

User1

Σεισμική δόνηση μια ανάσα από τα Γρεβενά

User1

Leave a Comment