GREVENIOTISA
TA ΚΑΛΑ

Επιστολή Βουλευτή Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Επιστολή προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλειο Μιχελάκη απέστειλε την Παρασκευή 12 Ιουνίου ο Βουλευτής Ν. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην έγκριση του προϋπολογισμού για την κάλυψη ξυλείας ατομικών αναγκών των κατοίκων του Νομού Γρεβενών.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

……………………………………………………………………

Προς:

Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλειο Μιχελάκη

Κοινοποίηση:

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ιωάννη Γιάτσιο

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, κα Αικατερίνη Λάντζα 

Θέμα: «Προϋπολογισμός για την κάλυψη αναγκών ατομικής ξυλείας των κατοίκων του Νομού Γρεβενών»

Κύριε Μιχελάκη,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ζήτημα της κάλυψης αναγκών ατομικής ξυλείας είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του Νομού Γρεβενών. Σε ένα Νομό κατά κύριο λόγο ορεινό και κατά συνέπεια με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης που φτάνουν σχεδόν τους εννέα μήνες τον χρόνο και με κατοίκους οι οποίοι δυστυχώς διαθέτουν έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους εισοδήματος στην ελληνική Επικράτεια, η προμήθεια καυσόξυλων δεν αποτελεί απλά ζήτημα διαβίωσης αλλά επιβίωσης.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι των ορεινών περιοχών να μην λάβουν τα καυσόξυλα που τους αναλογούσαν, αν και τα δικαιούνταν, δυστυχώς το «πάθημα δεν έγινε μάθημα» και όπως αποδεικνύεται αν δεν κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά σας, οι Γρεβενιώτες θα έρθουν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με την ίδια κατάσταση, αν όχι με χειρότερη.

Όπως πληροφορήθηκα, μετά από επικοινωνία που είχα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το οικονομικό έτος 2020 έχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 193201  απόφαση από τις 19.12.2019 για την «Κατανομή Πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας έτους 2020», σύμφωνα με την οποία επιμερίστηκε το ποσό των €468.500 στον ΑΛΕ 2420989001. Παρόλα αυτά, έχουν ήδη παρέλθει έξι μήνες και ακόμα δεν έχει εγκριθεί οποιοσδήποτε προϋπολογισμός από την πλευρά σας προς τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της υλοτομίας. Άλλωστε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και οι αρμοδιότητες για την κατάρτιση και εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού τους ασκούνται από την Διεύθυνση Οικονομικού, της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Μάλιστα, για το τρέχον έτος έχουν ήδη εκπονηθεί δύο επιπλέον διαχειριστικές μελέτες εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους όλοι οι κάτοικοι των περιοχών του Νομού μας που καλύπτουν τις ανάγκες τους για ατομική ξυλεία από τα δημόσια δάση.

Για τους λόγους αυτούς, σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις την διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού προς τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες και προκειμένου να μην υπάρξουν εκ νέου οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας κατά την κατανομή του προϋπολογισμού προς τον Νομό μας, καθώς είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψιν τόσο ο παράγοντας των ιδιαίτερα δύσκολων καιρικών συνθήκων που επικρατούν στα Γρεβενά σε σύγκριση με άλλους Νομούς της αρμοδιότητας σας, όσο και ο εισοδηματικός παράγοντας που αφορά τους κατοίκους της περιοχής μας, κριτήρια που θα πρέπει να αξιολογηθούν με την δέουσα βαρύτητα και να αποτυπωθούν αντίστοιχα στον προϋπολογισμό που τελικά θα εγκρίνετε.   

 Η προμήθεια καυσόξυλων μέσω αυτής της διαδικασίας για πολλούς Γρεβενιώτες είναι η μοναδική διέξοδος θέρμανσης για όλη τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα της περιοχής μας και γι’ αυτό δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτό έστω και ένας κάτοικος των ορεινών χωριών μας να μείνει χωρίς ξύλα.  

Ανδρέας Πάτσης,

Βουλευτής Ν. Γρεβενών- Νέα Δημοκρατία

Related posts

Κυριακή των Μυροφόρων στα Γρεβενά

user2

Εγκρίθηκε η νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα Γρεβενών

user2

Δήμος Δεσκάτης: Βίντεο ευαισθητοποίησης για την οστεοπόρωση

User1

Leave a Comment