Η παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να μειώσει την παραγωγή και τα χοντρά κάστανα.
Μια κανονική χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής και μεγεθών ανέμεναν παραγωγοί και συνεταιριστές από τη Μελιβοία, όπου παράγεται το πασίγνωστο αυτό προϊόν. Ωστόσο οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας του τελευταίου μήνα φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα διότι υπάρχει μεγάλη ξηρασία, η συγκομιδή θα καθυστερήσει και θα αρχίσει στο φουλ αρχές Οκτωβρίου, η ξηρασία αναμένεται να βγάλει εκτός παραγωγής αρκετά κτήματα πλημμελώς αρδευόμενα ή μη ποτιστικά, οπότε πάμε για μείωση της παραγωγής.
Σύμφωνα με παραγωγούς, επίπτωση από την ξηρασία φαίνεται πως θα υπάρξει και στα μεγέθη. Κατά συνέπεια, τα πιο χοντρά κάστανα και συγκεκριμένα οι δυο πρώτες κατηγορίες των 35-45 κομματιών και των 45-55 κομματιών στο κιλό, θα είναι σε έλλειψη και άρα θα καταστούν περιζήτητες.
Γύρω στις 20-22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου, στην περιοχή των Πιέριων Ορέων. Η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά από καλλιεργητικής άποψης, ωστόσο παρατηρείται μια μείωση παραγωγής λόγω ενός μύκητα που έχει χτυπήσει την περιοχή, όπως και πέρσι. Βέβαια, έγιναν οι απαραίτητες εφαρμογές με μυκητοκτόνα και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι.
Τα μεγέθη τα πιο χοντρά μάλλον θα είναι όπως πέρσι στα 30-40 κομμάτια, που πληρώθηκαν έως και 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό. Το καλό βέβαια, είναι ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από 2-3 εμπόρους για αγορά του προϊόντος, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία λόγω κορονοϊού.
Εκπληκτικά πάει η καλλιέργεια του κάστανου φέτος στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου αποτελεί το βασικό παραγωγικό κέντρο του νομού Μαγνησίας. Οι καστανιές είναι εντελώς καθαρές από μύκητες, λόγω και της έλλειψης υγρασίας, ζημιές από το χαλάζι δεν υπήρχαν, όπως άλλες χρονιές, με την καρπόκαψα δεν προέκυψαν θέματα, ενώ το πλέον θετικό είναι ότι στο Πήλιο δεν έχει εμφανιστεί η σφήκα της καστανιάς.
Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, καλλιεργείται η Πηλιορείτικη ποικιλία, που είναι πολύ νόστιμη και περιζήτητη στο εξωτερικό και ιδίως στην Ιταλία. Τα lux, θα πιάσουν άνετα τις περσινές τιμές των 3,20 – 3,30 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή σε κάποια πρώιμα έχει αρχίσει, αλλά αναμένεται να μπει στο φουλ γύρω στις 25 του μήνα.