GREVENIOTISA
EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Στα “κόκκινα” από πολύ νωρίς η Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία ενόψει των παρελάσεων και του Αγ. Δημητρίου

Στο επίπεδο 4, δηλαδή στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, βρίσκονται και επισήμως οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου στις εν λόγω περιοχές. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα μαρτυρά ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών με την κυβέρνηση τέθηκε να υπάρξουν πιο εντατικοί έλεγχοι, ειδικά στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.

Η απόφαση αυτή των ειδικών του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί εδώ και αρκετές ημέρες για τη Βόρεια Ελλάδα με τον προβληματισμό να μεγαλώνει καθώς πλησιάζει η 28η Οκτωβριου και οι εορτασμοί για του Αγίου Δημητρίου, δύο περιστάσεις που αποδείχθηκαν κρίσιμες για το κύμα του Νοεμβρίου του 2020 που σάρωσε και ταλαιπώρησε για αρκετές εβδομάδες την Βόρεια Ελλάδα.

«Κόκκινες» οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα

Η πίεση που δέχεται ήδη το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τους ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και η ταχύτητα στην κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) covid στα δημόσια νοσοκομεία καθόρισαν την εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, όπως και τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών να αποτελεί την κύρια αιτία για την έντασή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κιλκίς, που χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» όπως και η Χαλκιδική, είναι ανεμβολίαστο το 60% των πολιτών.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται όπως είναι αναμενόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των ασθενών, καθώς οι διακομιδές από τα μικρότερα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής είναι πολύ συχνές. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» βρίσκονται 12 διασωληνωμένοι και άλλοι τόσο στο ΑΧΕΠΑ. Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο βρίσκονται 15 ασθενείς διασωληνωμένοι και 25 στο Παπανικολάου. Επίσης, 7 ασθενείς είναι στον «Αγιο Δημήτριο».

Αλλοι 10 ασθενείς νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών, και 8 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου. Μεγάλη κάλυψη έχουν και οι Μονάδες στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον πρόσκομμα για τη λειτουργία κλινών, απλών και ΜΕΘ covid, δημιουργεί το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού εκατοντάδες υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές.

Τι προβλέπεται για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο»

• Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
• Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Yπενθυμίζεται ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Related posts

Ξεκίνησε η λειτουργία του στρατηγείου απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ

user

Μια εικόνα χίλιες λέξεις!

User1

Οι μαθητές των Λυκείων επιστέφουν αύριο στα θρανία με self test και μέτρα προστασίας

User1