GREVENIOTISA
TΑ ΚΑΚΑ

Τον επόμενο μήνα ετοιμάζονται οι πλαρφόρμες για τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων που θα περάσουν από το μικροσκόπιο

Από το μικροσκόπιο -όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία- θα περάσουν οι διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣY, με το Υπουργείο Υγείας να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη της αξιολόγησής τους παρά την προεκλογική περίοδο.  Η αξιολόγηση γίνεται μετά από ένα χρόνο από την τελευταία κρίση του Υπουργείου, με τις διοικήσεις να πρέπει να κριθούν και για το πως διαχειρίστηκαν κρίσιμα  περιστατικά , γιατρούς , νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό αλλά και τις παροχές φροντίδας σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις νευραλγικών θέσεων όπως Διευθυντών Προισταμένων τμημάτων κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες παράμετροι αξιολόγησης προσαρμόζονται στην ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση διοικητών και υποδιοικητών. Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων σε νοσοκομεία, λόγω του αιφνιδιασμού πρώτα από την επιδημία που σχεδόν έχει μεγάλη ύφεση αλλά και αντιμετώπισης της καθημερινής παροχή υγείας για τους πολίτες.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι για κάποια πρόσωπα υπάρχει δυσαρέσκεια και είναι έντονο το ενδεχόμενο να ζητηθούν παραιτήσεις αρκετών διοικητών. Το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για αλλαγές στις συμπεριφορές διοικητών που εμπλέκονται σε πολιτικές συναλλαγές αλλά και διοικητές οι οποίοι κατά την θητεία τους είχαν συμπεριφορές απόμακρες από την κοινωνία και επειδή τον Ιούλιο μπορεί να συμπέσουν κρίσεις και δεύτερες εκλογές έχουν καταντήσει μαιντανοί κάτι που απεχθάνονται και οι διοικήσεις των ΥΠΕ αλλά και το Υπουργείο.

Διαδικασία αξιολόγησης

Σχετικά με τη διαδικασία, περίπου 30 δείκτες, ποσοτικοί και ποιοτικοί, που εντάσσονται σε 4 ενότητες, , ενσωματώνονται στην ειδική πλατφόρμα προκειμένου σε πρώτο επίπεδο να προκύψει ένα σκορ το οποίο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα πεδία που έχει ορίσει το Υπουργείο.

Οι 4 ενότητες της αξιολόγησης είναι:

1. Οικονομική Διαχείριση, στην οποία περιλαμβάνονται δείκτες όπως η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, προμήθειες, αλλά και συνολικά διαχειριστικές δαπάνες και κόστη αλλά και αν εμπλέκονται σε σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις.

2. Λειτουργική επάρκεια και λειτουργικοί δείκτες. Μεταξύ των δεικτών στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι και εκείνη που σχετίζονται και με την εξυπηρέτηση ασθενών, όπως αναμονές για χειρουργεία ή στα ΤΕΠ.

3. Ποιότητα και ασφάλεια ασθενών. Στη συγκεκριμένη ενότητα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

4. COVID-19, που περιλαμβάνει ειδικούς δείκτες διαχείρισης ασθενών, τόσο σε κλινικές όσο και στις ΜΕΘ (όπως ποσοστά ίασης, διαθεσιμότητα κλινών και ποσοστά θνησιμότητας).

Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, ώστε Διοικητές και Υποδιοικητές να μπορούν να συμπληρώνουν τα ειδικά πεδία, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και παραθέτοντας συγκεκριμένα ποσοστά, κόστη και αριθμούς, όπου αυτό απαιτείται.

Όπως εξελίσσονται οι διαδικασίες μέχρι σήμερα, οι επικεφαλής των νοσοκομείων θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία στα τέλη Ιούνιου με αρχές Ιουλίου. Μετά την υποβολή των απαντήσεων τους και την επεξεργασία τους από την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, την εποπτεία των οποίων έχει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας,  οι Διοικητές και Υποδιοικητές με τις καλύτερες αλλά και εκείνοι με τις χειρότερες επιδόσεις θα κληθούν σε συνέντευξη, ώστε να παραθέσουν περισσότερες λεπτομέρειες και να δώσουν το πλαίσιο γύρω από τους αριθμούς.

Η διαδικασία αφορά περίπου 115 δημόσια νοσοκομεία, όπου φυσικά υπάρχει Διοικητής ή Υποδιοικητής, προς αξιολόγηση.

Όσοι εμφανίσουν χαμηλότερες επιδόσεις θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης των δεικτών που υπολείπονται, αν και δεν αποκλείεται να τερματιστεί η θητεία διοικητών ή υποδιοικητών που αποδειχθεί ότι αποτυγχάνουν σε υψηλό ποσοστό, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και τη σύμβαση αποδοτικότητας που έχουν υπογράψει κατά την έναρξη της θητείας τους.

Η αξιολόγηση δεν θα ακολουθεί όμως πάντα αυτή τη διαδικασία, αφού το ρόλο του «αξιολογητή» θα αναλάβει ο νέος Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Related posts

Οι αρκούδες της Σαμαρίνας αλλαξοπίστησαν…

user

Παπαζάχος για Σάμο:«δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα»

user2

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης τις πυρκαγιάς στην περιοχή των «Γιαγκούλειων»

user2